06-17399624 mail@gezondmetesma.nl

Wat heb je nodig voor de bodem:

voor een vorm van maximaal 28 cm

  • 300 gram bloem
  • 150 gram boter
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 2-3 el koud water

 

Doe de bloem, boter, zout, het ei en 2 eetlepels water in een kom en mix dit tot een mooi deeg. Is het nog wat kruimelig, voeg dan de derde eetlepel water toe. Je moet een stevig deeg hebben, maar het mag niet té droog zijn. Verpak het deeg in keukenfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast. Ondertussen kun je vast beginnen aan de vulling voor je quiche.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het iets groter is dan de vorm die je wilt bekleden. Om de vorm te bekleden, rol ik de lap deeg altijd om mijn deegroller, dan zet ik de vorm neer en rol ik het boven de bakvorm weer voorzichtig uit. Druk het deeg goed aan in de hoekjes van de vorm en snijd de overtollige randjes weg, prik met een vork gaatjes in de bodem.

Uiteraard kan je quiche bodem ook kant en klaar kopen in de supermarkt. Deze is ook prima! Bij tijdgebrek doe ik dit weleens.

  • 400 gram pompoen
  • 3 prei
  • 10 kastanje champignons (optioneel)
  • Zout/peper
  • 3 of 4 eieren
  • 150 gram geraspte kaas, soort is afhankelijk van je smaak. Feta kan ook. Pas dan op met zout toevoegen.
  • Olijfolie om in te bakken (of andere olie die je lekker vindt)

Verwarm de oven op 190 graden.

Snijd de prei in halve ringen en snijd de pompoen heel klein, eventueel kan je het wat fijn maken in de keukenmachine. Ook de champignons snijd je fijn. Doe wat olie in de grootste koekenpan en fruit de prei 10 minuten in de koekenpan, doe de pompoen erbij en bak rustig totdat de pompoen zacht is. Eventueel af en toe klein beetje water erbij. Zout en peper erbij.

Klop ondertussen de eieren los, doe de kaas erbij. Doe de fijn gesneden champignons (rauw) op de bodem van de quiche. Meng de eieren met de pompoen en prei en doe het mengsel in de quiche vorm over de champignons heen. Bak de quiche in 30 tot 40 minuten af. Als je een stevige bodem wilt, kan je de quiche bodem van te voren blind bakken. Vind ik zelf wel lekkerder! Ik doe er een bakpapiertje in en een kleinere ovenschaaltje.

Laat weten wat je ervan vindt! Eet smakelijk!