06-17399624 mail@gezondmetesma.nl

Recepten

Wekelijks nieuwe recepten
Subscribe

Gezond eten is voor mij voornamelijk, veel variatie, veel groente en met mate fruit. Persoonlijk voel ik mij goed bij zoveel mogelijk glutenvrij en suikervrij. Het belangrijkste is om te kijken wat voeding met je doet. Door naar mijn lichaam te luisteren ben ik met het aanpassen van mijn voeding van veel klachten af gekomen, heb ik geen middag dips meer en eet ik tegenwoordig zoveel meer gevarieerd.

Juist door minder brood te eten ga je naar alternatieven zoeken. Ik eet regelmatig nog brood, gewoon omdat het lekker is. Maar ik eet veel groente op mijn brood en of een vegetarische burger/gegrilde groente van de avond ervoor. Ik ben gek op restjes! De combinatie van brood en zoet beleg, wat erg veel mensen eten, is nou juist precies de verkeerde combinatie voor je bloedsuiker spiegel, waardoor je vaak in de middag een dip krijgt en trek in zoet! Een broodje kaas staat denk ik op nummer 2, maar dat doet je zuur-base balans in je lichaam geen goed.

Alle mijn recepten zijn zoveel mogelijk: suikervrij, E-nummervrij, zonder pakjes en zakjes, meestal ook lactose vrij en zoveel mogelijk gluten/tarwevrij.

Ik kook altijd met verse ingrediënten, mijn gerechten zijn vaak makkelijk en simpel, maar zeker heel smaakvol.

Om sommige recepten wat op smaak te krijgen kan je altijd zelf kijken of je er meer of minder honing (zoetstoffen aan toevoegt).

Ik heb regelmatig koolhydraat arme recepten op mijn website staan, maar dat betekent niet dat ik het toejuich als mensen koolhydraten helemaal schrappen. We hebben koolhydraten nodig, alleen zijn we met z’n allen wat doorgeslagen. We krijgen over de hele dag teveel koolhydraten en suikers binnen, dus af en toe een koolhydraat arme avondmaaltijd juich ik zeker toe! Mocht je wat willen afvallen dan zou ik zeker aanraden om koolhydraten te minderen, zeker de koolhydraten uit brood, pasta en suikers.

Vegetarische rode bieten burger

Sinds ik ooit een rode bietenburger bij een restaurant heb gegeten in Amsterdam, ben ik eraan verslingerd geraakt. Door de kleur en de stevigheid van deze burger, doet het je toch denken aan vlees. Ik eet minder vlees, maar ik blijf vlees lekker vinden, eerlijk is...

Lees meer

Chocolade mousse ontbijt, toetje of tussendoortje

Deze chocolade mousse is al vrij bekend onder de foodies. Maar ik heb er zoete aardappel aan toegevoegd. Ik vond de smaak van alleen avocado en banaan iets te plat en vlak. De zoete aardappel maakt deze mousse wat voller en smaakvoller vind ik. Dus als ik weer eens...

Lees meer

Smoothie bowl appel en spinazie

Ik varieer vaak met ontbijt, boterham met kaas is natuurlijk makkelijk en eigenlijk ook gewoon lekker. Maar als je wat meer voedingsstoffen binnen wilt krijgen dat is dit een makkelijke en snelle optie. Daarnaast heb je gelijk je portie fruit binnen! Dit recept is...

Lees meer

Smoothie bowl rode vruchten

Ik varieer vaak met ontbijt, boterham met kaas is natuurlijk makkelijk en eigenlijk ook gewoon lekker. Maar als je wat meer voedingsstoffen binnen wilt krijgen dat is dit een makkelijke en snelle optie. Daarnaast heb je gelijk je portie fruit binnen! Ingrediënten • 1...

Lees meer

Smoothie bowl rode bieten

Ik varieer vaak met ontbijt, boterham met kaas is natuurlijk makkelijk en eigenlijk ook gewoon lekker. Maar als je wat meer voedingsstoffen binnen wilt krijgen dat is dit een makkelijke en snelle optie. Daarnaast heb je gelijk je portie fruit binnen! Ingrediënten • 1...

Lees meer

Gezonde chocoladecake

In deze chocoladecake zit niks ongezonds, maar dit is een basis. Je kan er natuurlijk van alles aan toevoegen om het zoeter, smeuïger, kortom ongezonder te maken! Slagroom, suiker, glazuurlaagje, fruit erbovenop. Stukjes chocolade erin, jammie... Ik zelf heb er wat...

Lees meer

Recepten

Recepten Gezond eten is voor mij voornamelijk, veel variatie, veel groente en met mate fruit. Persoonlijk voel ik mij goed bij zoveel mogelijk glutenvrij en suikervrij. Het belangrijkste is om te kijken wat voeding met je doet. Door naar mijn lichaam te luisteren ben...

Lees meer

Thaise mosselen “soep”

Het is geen mooi plaatje, maar deze mosselen waren overheerlijk! Ik hou van de smaakbommen van gember, citroengras, lemonleaves, rode peper en de romige smaak van kokoscream. Het is een supersimpel gerecht en je moet er natuurlijk wel van houden van mosselen. Mosselen...

Lees meer

Olijven hummus

Ik maak regelmatig hummus, gewoon omdat het lekker is en erg voedzaam. Maar ik was een beetje uitgekeken op de gewone kikkererwten hummus, dus ik heb hummus gemaakt met groene olijven erin. Lekkerrrrrrrrrrr dat ie is!!. Maar ik hou dan ook erg van olijven. Olijven...

Lees meer

Gezonde groente muffins

Eerst maakte ik hier een brood van, ik maakte het in een cakeblik. Maar muffins zien er leuker uit en zijn makkelijker mee te nemen naar bijvoorbeeld school of werk. Je kan het mengsel ook op een bakplaat (met bakpapier) doen, als een grote pannenkoek. Het is eerder...

Lees meer

Frisse wortelsalade en avocado salsa

Wat eten jullie met dit warme weer? Ik denk dat niemand zin heeft om te koken als het zo heet is. Salades zijn (vind ik) altijd lekker. Ik ben wel meer van de gestoomde of gegrilde groente salade, maar deze frisse salade is ook errrug lekkerr. Zelfs mijn dochtertje...

Lees meer

Groenten plaatkoek

Ik was begonnen met groenten brood, ongeveer hetzelfde recept, maar dan in een cakeblik. Maar op een bakplaat wordt het nog veel lekkerder! In een cakeblik blijft er veel vocht in en nu niet, je proeft de kaas veel beter, kortom..jammie....en erg voedzaam door de...

Lees meer

Paprika dip met amandelen

100 gram amandelen, geroosterd
250 gram geroosterde rode paprika`s (uit een pot)
2 theelepels appelciderazijn (soms zijn de paprika’s al zuur, eerst paprika proeven)
1 grote teen knoflook
2 eetlepels olijfolie
Peper en zout

Lees meer

Havermout koekjes zonder suiker

Ingrediënten voor ongeveer 12 koekjes 200 gram havermoutmeel (dit maak je door havermout (vlokken) fijn te malen in de keukenmachine) 100 gram gemengde rozijnen (donkere en/of blanke rozijnen) snufje zout 1 theelepel bakpoeder 100 gram roomboter of kokosolie 1-2...

Lees meer

Broodjes van boekweitmeel (glutenvrij)

Deze boekweit broodjes zijn echt heel snel klaar, als ze eenmaal in de oven staan hoef je niks meer te doen, alleen tafel dekken en wat lekkers voor op de boekweit bolletjes klaarleggen. Boekweit is een glutenvrije graansoort, eigenlijk is het geen graan maar een zaad...

Lees meer

Zelfgemaakte fruit ijs

Soms liggen er nog wat bananen in de fruitschaal die erg rijp zijn, deze zijn prima om in te vriezen voor zelfgemaakte ijs! Ik snij deze bananen in schijfjes en vries ze in, zo heb ik altijd wat in de vriezer om snel ijs mee te maken. Wat heb je nodig, voor 2 a 3...

Lees meer

Bloemkoolrijst met garnalen

Verrassend lekker deze zelfgemaakte bloemkool-rijst. Ingrediënten voor 3 a 4 personen Hele bloemkool Hele broccoli  (optioneel) 4 a 5 grote garnalen per persoon Tamarinde Zoete ketjap 3 tenen knoflook   Maak de garnalen aan met 2 uitgeperste knoflook tenen, een...

Lees meer

Hutspot net even anders

Ben je niet gek op hutspot, dan komt dat wellicht door de weeïge smaak. Kook de groente niet te lang en in een heel klein laag je water. Wat het ook lekkerder maakt is eerst de (rode) uien/prei fruiten. Vervang een deel van de aardappelen met zoete...

Lees meer

Chocolade dadel bonbons

Heerlijke chocobonbons van cacao, dadels en zoete aardappel. Doordat je zoete aardappel gebruikt i.p.v. veel dadels is dit recept geschikt voor mensen met diabetes. JE bloedsuikerspiegel zal hierdoor minder snel stijgen. Zoete aardappels hebben een lagere glycemische...

Lees meer

Dadel walnoten cake

Super lekkere Dadel walnoten cake. Ingrediënten • 4 eetlepels rozijnen • 12 dadels zonder pit • 150 cc water • 50 gr kokosolie • 50 gr speltmeel • 50 gr boekweitmeel • 1 eetl afgestreken bakpoeder • Snufje nootmuskaat • 1 ei • 10 walnoten Bereiding Ik heb deze koek in...

Lees meer

Chocoladepasta

Super lekkere en gezonde chocolade pasta ( met dit recept heb ik een prijs gewonnen bij Stichting kind en voeding) Ingrediënten 200 gram zoete aardappel gekookt of uit de oven 3 medjoul dadels geweekt 30 gram (rauwe) cacao 20 gram gesmolten kokosolie Optioneel beetje...

Lees meer

Avocado pancakes

Ingrediënten Voor ongeveer 10 avocado pannenkoekjes: 100 gram volkoren speltmeel 1 kleine theelepel bakpoeder 1 kleine theelepel kaneel snufje zout citroensap en rasp van een halve biologische citroen 200 ml karnemelk/ of plantaardige melk 1 hele rijpe avocado 2...

Lees meer

Havermoutbrood

Ingrediënten 200 gram havermout (havermout eventueel beetje fijnmalen) 100 gram volkoren speltmeel ( je kan ook 300 gram havermout doen) 1 theelepel baking soda 1 flinke theelepel zout (keltische of himalaya heeft de voorkeur) 300 ml karnemelk scheut water 2 of 3...

Lees meer

Onze bekende gezonde recepten

Top 3 recepten

  • https://www.gezondmetesma.nl/chocolade-mousse-ontbijt-toetje-of-tussendoortje/
  • https://www.gezondmetesma.nl/vegetarische-rode-bieten-burger/
  • https://www.gezondmetesma.nl/gezonde-groente-muffins/

Wacht niet en stel je vragen, binnen 24 uur een gezond advies