Darmgezondheid!

Gezond met Esma
Gezonde darmen, goede gezondheid!

We horen het vaak, gezondheid begint in de darmen en dat klopt ook. Er is steeds meer bekend over onze darmen en hun functie en deze functie is veel groter dan we in eerste instantie dachten.

Als je bedenkt dat wanneer je zenuwachtig wordt, je darmen soms gaan rommelen en je naar toilet moet. Of als je verliefd bent, dat je dan vlinders in je buik voelt. Deze dingen voel je niet in je hoofd, maar in je buik. Soms krijg je buikpijn van verdriet of angst. Heel veel voelen we in ons buik of maag. Veel stress kan je ook in je maag voelen. Onze darmen zijn intelligenter dan we dachten! Tweede hersenen worden ze ook weleens genoemd.

Je hoofdhersenen zijn zenuwachtig en je buik hersenen reageren daarom door een signaal te geven van loslaten.

Samenwerken

Wanneer je hoofdhersenen en je buikhersenen niet goed samenwerken, dan kan dat problemen geven in je darmen, maar ook in je hoofd (depressieve gevoelens).

Darmflora

Het darmstelsel is het orgaan waarin voedingsstoffen uit voeding worden opgenomen en van waaruit afvalstoffen uiteindelijk worden afgevoerd. Je darmen zitten vol met bacteriën. Dit kunnen zowel goede als slechte bacteriën zijn. Het is belangrijk om voldoende goede bacteriën in je darmen te hebben. Deze zorgen voor een goede spijsvertering, een goed immuunsysteem, ze beschermen je tegen allergieën, zorgen voor een goede vertering van je voedsel, houden de foute bacteriën buiten de deur en zorgen voor optimale opname van voedingsstoffen.

Superfoods

Deze voedingstoffen zijn natuurlijk essentieel voor je algehele gezondheid en energieniveau. Je kunt supplementen slikken of superfoods eten zoals maca en chiazaad wat je wilt, maar als je darmflora niet gezond is, dan worden al deze vitaminen en mineralen ongebruikt weer afgevoerd. Je hebt er dan dus niks aan. Je gezondheid en dus ook de balans in je hormoonhuishouding (heel belangrijk voor vrouwen 40+) begint met gezondheid in je darmen.

Signalen

Heb je regelmatig last van opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, buikkrampen, buikpijn, vaginale infectie of huidproblemen? Kijk dan eens goed naar je darmen, je eetpatroon en de stress die je dagelijks ervaart!

Neem contact met mij op en we gaan samen aan de slag.

Esma Mejdoubi-Plessius
Voedingsdeskundige te Hillegom